Met een vriendin bezocht ik een event. Eentje waar je het recept leert voor een rijk en gelukkig leven. Van iemand die er boeken over heeft geschreven en er podcasts over maakt.

Maanden ervoor had mijn vriendin me gevraagd of ik zin had mee te gaan. Ja, had ik. Leek me geinig. Naarmate de datum dichterbij kwam nam mijn weerstand toe. Ik voorzag een event met veel mensen die voor lange tijd in één ruimte zijn, zonder daglicht en met veel emoties, peptalk en gejoel.

Op onderzoek

Ter plekke bleek dat iedereen in de zaal deze man kende. Zijn boeken, zijn peptalks. Behalve ik. Het was interessant om te zien hoe veel van de aanwezigen de gedragen woorden van de spreker/coach opzogen, als dé waarheid. Mensen die vergaten dat ze zelf wel weten hoe je je leven zo aangenaam mogelijk maakt. Het was interessant om mee te maken hoe iemand die verkondigt dat de beste coaches alleen maar vragen stellen, zelf alleen maar antwoorden geeft.

Goeroe

Natuurlijk was er live coaching in de zaal. (“En je gaat nú je vader bellen!”, “Zeg die baan op!”, “Ga voor die Tesla!”). Er was een deelneemster die vertelde binnen een jaar drie miljoen te willen verdienen met een boek. Dat vond zelfs de spreker wat te gortig. Er waren succesverhalen van oud-deelnemers. Eén die na een tonnenwinst nu op zoek was naar zingeving, want die vette auto maakte toch niet zo gelukkig. Die kreeg de tip om te gaan voor nog meer winst en een nog duurdere auto. Er waren tranen. En doorbraken. Ik zat midden in een niet al te beste versie van de Netflix-documentaire “I am not your guru”. Met iemand die goeroe wil zijn. Ik heb mee-gemediteerd en net als de andere deelnemers mijn dromen en doelen voor de toekomst opgeschreven. Dat laatste was heel oké. Ik hou van heldere doelen. En van heerlijk eten, en dat was er ook. Van der Valk Houten, douze points.

Zo ga je om met je vijanden

Deze goeroe vertelde over zijn eigen businessgoeroe, een Amerikaanse zakenman met een moeilijke jeugd vol geweld. Deze had hem zijn succesvolle remedie gegeven voor mensen die je zakelijk dwarsbomen: die pak je terug. Plus hun partner, ouders en kinderen. Dat werkte goed. En om die reden deed deze goeroe iets soortgelijks: “Als iemand mij zakelijk dwarsboomt, dan pak ik hem niet alleen in dit leven terug, maar ook in de drie levens hierna.”

Zoete koek?

Daar was ik even stil van. De andere deelnemers ook. Niemand reageerde. Ik kreeg de indruk dat zijn boodschap werd geslikt, misschien wel als zoete koek. Snapten mensen nog hoe deze boodschap was te rijmen met zijn andere verhaal over tegenslag omarmen en je eigen werkelijkheid realiseren? Ik niet. Eén geluk: deze man zou niet weten hoe hij iemand tot in volgende levens zou moeten achtervolgen. Ik geloof niet dat hij dat voor elkaar krijgt. Nog een voordeel. Ik weet nu heel zeker dat ik geen goeroe wil zijn. Voorzover ik die ambitie ooit gekoesterd heb.

Ik was er de dagen erna een beetje misselijk van. Van de absolute waarheden. “Waarom ga je er dan ook naar toe!?” zei mijn lief. Tja. Omdat het interessant is? Zo ben ik ook eens in Parijs op het feestje van een pornoster beland. Maar dat is een ander verhaal.

Vraag het werkboek Vind je ideale klant aan

Wil je weten wie je ideale klant is? dat gaat je enorm helpen in je communicatie. Met jouw ideale klant helder in het vizier, kun je deze persoonlijk aanspreken met jouw teksten. Vul je naam en mailadres in en je ontvangt een mail met de downloadlink. 

Inschrijving nieuwsbrief

Leuk dat je interesse hebt, check gauw je email.

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

Leuk dat je interesse hebt, check gauw je email